ODTÜ Bilim Cafe Atakum’da Gençlerle Buluştu
Atakum Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve SporBilimsel söyleşilerden oluşan ODTÜ Bilim Kafe etkinliği, Bayram etkinlikleri kapsamında gençleri bir araya getirdi.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle; İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde uygulanan ‘Bilim Kafesi’ni Türkiye’ye getiren Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), uzun bir aradan sonra ilk röportajını Atakum’da yaptı.
ODTÜ Bilim İrtibat Kümesi, 2017 yılından beri sürdürdüğü ve pandemi nedeniyle ara verdiği Bilim Kafe faaliyetlerine Atakum Hasan Ali Yücel Gençlik, Bilim ve Sanat Merkezi’nde yeniden başladı. Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci de programda gençlerle bir süre sohbet etti ve sohbete sorularıyla katıldı.
ODTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Selçuk Dursun, “Zaman Yolcularının Çatışması: Popüler ve Akademik Tarih Yazımı Ortak Noktada Buluşabilir mi?” başlığı altında katılımcılara bilgiler verdi.
Dr. Öğretim Üyesi Selçuk Dursun söyleşide, geçmişi merak eden ve araştıran herkesin aslında zamanda yolculuk yaptığını belirterek, şunları söyledi:
“Geçmiş olayları, insan yaşamı ve tabiatla ilgili her şeyi inceleyerek bir mesel kuruyoruz. Bu hikâyenin ahlaki ve felsefi sorunlarını bir yönüyle çözmeye çalışıyoruz. Tarih yazmanın iki farklı yolu vardır. diğeri ise akademik tarihçilik.Tanınmış tarih çok eğlenceli.Dünyanın her yerinde bilinen tarih dizileri çok ünlü ve Türkiye’nin en değerli ihracat kaynaklarından biri.Akademik tarihyazımı aylar, yıllar hatta on yıllar süren titiz bir araştırmanın sonucudur. .”
Öğretim Üyesi Dursun; Sinema ve edebiyat gibi sanatlarda anlatılan tarih ile akademik tarih arasındaki farklılıkları azaltmak için yapılabilecek çalışmalardan bahsetti:
“KAMUOYU YARATMADA Kıymetli GÜÇ”
“Popüler tarihin kamuoyu oluşturmada büyük bir gücü vardır. Akademik tarihçiliğin en büyük sorunu budur. Tanınmış tarih, seçici olduğu için bazı olayları abartır; bazı olayları da değersizleştirir. Değersizleştirdiği olay belki de kendisinden daha değerlidir. bunu ancak özel araştırmalarla bilebilirsiniz.Tarihin eğlenceli anlatım tarzını akademik tarihyazımının bilimsel ve titiz araştırmalarıyla birleştirmek günümüzde daha da mümkün.Çünkü akademik tarihçilik görsel yönünü dijital üzerinden güçlendirmeye çalışıyor. İmkanlar açısından bakıldığında böyle bir uyum mümkündür.Ayrıca tanınan tarihteki eksik hikayeyi doldurmak mümkündür.Bağlam sorununu, farklı bakış açılarını ve tarihsel olgunun aslında gerçek olduğunu açıklamamız gerekir. karmaşıktır; tarihsel olguyu kolaylaştırarak ona haksızlık etmektedir.