Propaganda Amaçlı Kullanıldığı Ortaya Çıkan Video Oyunları: Roblox ve Minecraft’tan Bile Yararlanıyor
Bilgisayar oyunları – ya da daha geniş anlamda video oyunları – uzun süredir çeşitli tartışmaların ortasında bulunuyor. Bu tartışmalardan biri de oyunlarda bireyler arasındaki etkileşimler etrafında dönüyor. Çünkü oyunlarda bireylerin ortası etkileşimİncelenmiyor.
İsveç’teki Lund Üniversitesi’nin İsveç Psikolojik Savunma Araştırma Enstitüsü’nün desteğiyle yaptığı araştırmada, oyunlarda Dış kaynaklardan etki ve propaganda konuyu inceledi. Araştırmaya göre oyunlarda pek çok güvenlik açığı bulunuyor.
Video oyunlarında propaganda riski
Araştırmacılar ilk olarak Batılı ülkelerde oyun sektörünün göz ardı edildiğini belirtirken, milyarlarca insanın erişebildiği bu alanın ikna ve propaganda amaçlı kullanılabileceğine dikkat çekti. Bu propaganda işini yürütenler arasında yabancı casuslar, organize suç örgütleri ve aşırılıkçı kümeler. Araştırma hakkında konuşan baş yazar Jesper Falkheimer Sosyal medyanın aksine oyunlarda bu tür propagandalara karşı çok fazla düzenlemenin bulunmadığını söyledi. Araştırmacıların, gazetecilerin ve alandaki diğer aktörlerin durumun farkında olmadığını belirten Falkheimer, bu nedenle sorunun tespitinin zorlaştığını ifade etti.
Araştırmalar oyunların propaganda amaçlı kullanımının çok eskilere dayandığını ortaya çıkardı. Örneğin Hizbullah Merkezi İnternet Ofisi 2003 yılında propaganda amaçlı Special Force adlı bir oyun yayınladı. Araştırma hâlâ Roblox ve Minecraft Bu tür oyunların, Ukrayna’da devam eden savaş sırasında Rus toplulukları tarafından propaganda yaymak için kullanıldığı ortaya çıktı. Diğer taraftan ” “Kiev’in Hayaleti”İsmiyle görüntüleri yayınlanan Ukraynalı MiG-29 pilotunun gerçek bir kişi olmadığı ve görüntülerin 2013 yılında piyasaya sürülen Digital Combat Simulator adlı oyundan olduğu ortaya çıktı.