Pakistan hükümeti IMF’den kredi almak için doğalgaz fiyatını iki katından fazla artırdı
Yarım asrın en yüksek enflasyonuyla boğuşan, döviz krizinden elektrik alamamış, rekor dış borçlarını ödeyemediği için ödemeler dengesi krizi yaşayan, parasını pula çeviren, Uluslararası Para Fonu’ndan Pakistan( IMF) borçlanma şartlarını karşılamak için doğalgaz fiyatlarını ikiye katladı.
Sırada elektrik zammı var
Şahbaz Şerif liderliğindeki hükümetkonut ve sanayi doğal gaz tüketim vergisini yüzde 16’dan yüzde 113’e çıkarmaya gitti.
Cash-strapped Pakistan nearly doubles natural gas taxes in effort to comply with IMF #Pakistan #PakistanCrisis #PakEconomicCrisis https://t.co/Nu30utBYLK
— Republic (@republic) February 14, 2023
Halihazırda mücadele eden Pakistanlıları şoke eden gaz zammına benzer bir şey elektrik için de bekleniyor.
Tribune gazetesinin hesaplamasına göre tüketiciler önümüzdeki 6 ayda doğalgaz faturaları için 310 milyar rupi daha ödeyecek, yeni elektrik zammının da gelmesiyle birlikte ödemelerindeki artış 736 milyar rupi’yi bulacak.
The government on Monday approved an increase up to 113% in natural gas prices to recover Rs310 billion from majority of consumers in six months,putting Rs736 billion additional burden on citizens in form of taxes and energy cost to revive the IMFprogramme https://t.co/Byr0qdDh3Y
— Shahbaz Rana (@81ShahbazRana) February 14, 2023
Gaz zammı, Şerif hükümeti IMF kurtarma paketiiçin yeni vergi paketinin açıklanmasının ardından geldi. Maliye Bakanı İshak Dar,Bu hafta yaptığı açıklamada, IMF’nin 2019 anlaşmasının ertelenen 1,2 milyar dolarlık dilimini şimdi serbest bırakmasını beklediğini söyledi.
Akaryakıt fiyatlarında tarihi rekor
Bu arada, IMF’nin nakit tahsilat taleplerini karşılamak için getirilen yeni vergiler ve devalüasyon sonucunda 1 litre akaryakıt fiyatı 22,20 Rs artarak 272 Rs’ye, motorinin fiyatı 17,20 Rs artarak 280 Rs’ye yükseldi. tarihi kayıt.
Ekonomistler, Pakistan’da resmi verilere göre yüzde 26 olan enflasyon oranının yeni vergiler nedeniyle yüzde 40’a sıçrayabileceğini tahmin ediyor.
‘Nasıl hayatta kalacağımı bilmiyorum’ tepkisi
İlişkili Basın (AP)kalbini hissettiği Pakistanlılardan biri Peşaver’de inşaat şirketi çalışanı ve 3 çocuk babası Zamin Gül (32),yürüyüş “Yağ ve tüm gıda maddelerinin fiyatları bir yıldan az bir sürede ikiye katlandı ama gelirimizde bir artış olmadı. Nasıl geçineceğiz bilmiyorum”tepkisini gösterdi.
‘Yüksek enflasyon döngüsü daha da tırmanacak’
Geçen yaz 1.739 kişinin ölümüne neden olan sel felaketi, İslamcı aşırılık yanlısı şiddet ve siyasi istikrarsızlıkla da mücadele eden Pakistan’da, gaz vergilerindeki keskin artışın üretim maliyetlerini artırarak mevcut yüksek enflasyon döngüsünü tırmandırması bekleniyor.
Ekonomik felakete doğru
Ashfak Ahmed, eski bir hükümet danışmanı, ” Pakistan ekonomisi şu anda çarpışmaya doğru giden dümensiz bir gemi gibi.”benzetmeyi yaptı.
‘Bedelini fakir ödeyecek’
Ahmed, IMF’den kurtarma paketi için yalvarılmasına karşı olduğunu, ancak bu koşullar altında Pakistan’ın başka seçeneği olmadığını söyledi. “Hükümet yeni vergiler koymak zorunda kalacak ve yoksul insanlar, IMF borcuna dayanan geçmiş hükümetlerin kötü politikalarının bedelini ağır bir şekilde ödeyecek.”söz konusu.
Miftah Ismail, eski maliye bakanıÖnümüzdeki 6-8 ayın Pakistan için sıkıntılı geçeceğini ancak bir noktada temerrüde düşme eşiğinden dönülebileceğini tahmin etti.
Döviz yok, ithalat yok
Döviz rezervlerinin 3 milyar doların altına düşmesi, Pakistan’ı sanayi sektörünün hammadde ithalatı üzerindeki kontrolleri daha da sıkılaştırmaya zorladı. Kriz, son haftalarda bazı fabrikaların kapanmasına ve bazılarının da işçilerini işten çıkarmasına neden oldu.
IMF’nin kredi musluklarını yeniden açmasının dost ülkeleri cüzdanlarını açmaya teşvik edeceğini uman Maliye Bakanı Dar, hükümetin yeni vergileri yoksulları etkilemeyecek şekilde uygulayacağını savunuyor. Ancak ekonomistlere göre yeni tedbirlerden en çok olumsuz etkilenecek olanlar yine yoksullar olacak.
Asya Kalkınma Bankası’na göre Pakistan’ın 220 milyonluk nüfusunun yüzde 21’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Nüfusun çoğunluğu, zengin seçkinlerin yüzde 10’undan azı ile düşük ve orta gelirlidir.